PRESKOČI NAVIGACIJO
Zbirka Klasje: Veliki briljantni valček

Slovenščina - matura 2024!

Državna predmetna komisija za slovenščino je v maturitetni sklop iz književnosti za leto 2024, naslovljen Ujeti ali svobodni?, med izbrana dela uvrstila tudi dramo Draga Jančarja VELIKI BRILJANTNI VALČEK (1985), ki je antologijsko dramsko besedilo, večkrat objavljeno in ponatisnjeno tudi v srednješolski zbirki Klasje.

Redna cena:

11,90 €
Količina:
Dodaj v košarico

Predstavitev

V zbirki Klasje je drama izšla s pronicljivo spremno besedo Tomaža Toporišiča, ki povzema temeljne mejnike Jančarjevega življenja in dela, odstira politične razmere in dramsko dogajanje okoli leta 1985, analizira slovensko dramatiko osemdesetih let, temeljne značilnosti Jančarjeve dramatike in Velikega briljantnega valčka, zlasti njegovo zgradbo, tematiko, motive in dramske osebe. Dramsko besedilo je opremljeno tudi z izčrpnimi avtorjevimi opombami in pojasnili ter fotografijami iz slovenskih in tujih uprizoritev.

 

Delo velja tudi za antalogijsko dramsko predstavo, saj sta v razmiku dveh dni premiero predstavili ljubljanska in mariborska Drama, po 27 letih pa je drama znova doživela premierno uprizoritev septembra 2012 v sodelovanju obeh vodilnih slovenskih gledališč. Skoraj tri desetletja po nastanku besedila so razmere seveda drugačne, aktualnost sporočila pa ostaja, ostrina problema je del tudi današnjega časa.

 

 

Podrobnosti

EAN 9788634118100
Datum izdaje 09.04.1997
Število strani 118
Specifikacija 20x13x1
Založnik DZS, ZALOŽNIŠTVO IN TRGOVINA, D.D.
Avtor DRAGO JANČAR
ISBN 863411810X

Mnenja uporabnikov

Sorodni nakupi

Napišite svoj komentar
Vaš komentar:* Ocenite artikel:
Čas uporabe izdelka: Bi artikel priporočili?
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Pomagajmo drugim...

Mnenja uporabnikov so lahko zelo koristen pripomoček pri odločitvi za nakup posameznega artikla, zato poskušajte biti pri pisanju čim bolj objektivni. Delite z drugimi svojo izkušnjo z artiklom - kaj so njegove prednosti in slabosti?

Vaše mnenje bo pred objavo pregledal urednik DZS. Pridržujemo si pravico, da mnenja, ki so žaljiva oziroma kakor koli neprimerna, ne objavimo.

Vaš komentar bomo pregledali v roku 24 ur.