Z Jernejo do zdravega vrta | B2C

Knjigarna

Z Jernejo do zdravega vrta

01. 04. 2024

Z Jernejo do zdravega vrta

V naravi je vse povezano. Vsaka rastlina in vsaka žival ima svoj namen. Škodljivcev in bolezni v naravi ni, so le razmere, v katerih se posamezni organizmi močno razmnožijo, in če jih je preveč, povzročajo škodo. Če je življenje na vrtu pestro, se ohranja naravno ravnovesje, možnosti, da bi se posamezne vrste preveč razmnožile in povzročale škodo, pa je veliko manj.

Zato moramo na svoj vrt najprej vnesti pravila in vzorce, ki veljajo v divji naravi in pred vsem poskrbeti za preventivne ukrepe. Sama jim pravim vrtne zapovedi. Kar štirinajst jih je, in če se jih boste držali, bo vse lažje. Tukaj je le nekaj od njih:

1.       Poskrbite za rodovitna in zdrava tla. Tal ne prekopavajte, obračajte, ampak jih le rahljajte. Vedno poskrbite tudi za zastirko.

2.       Hranila dodajajte v obliki komposta ali kompostiranega hlevskega gnoja. S tem hranite mikroorganizme, ki opravijo vse nadaljnje naloge pri zagotavljanju hranil rastlini.

3.       Izbirajte odpornejše vrste in sorte.

4.       Sejte zdravo seme in sadite krepke in zdrave sadike.

5.       Poskrbite za pravi čas setve in presajanja. Ne prehitevajte!

6.       Rastline sadite v mešane posevke, v pisane družbe raznih vrst zelenjadnic in cvetja.

7.       Rastline redno pregledujte.

8.       Pravočasno ukrepajte.

Vzemite si čas za opazovanje rastlin, živali in vremenskih razmer. Najprej moramo biti vešči prepoznavanja bolezni in škodljivcev in šele potem poseči po pripravkih. Ti pa naj so izključno naravni. Pripravimo jih lahko brez težav čisto sami. Uporabimo rastline, ki rastejo v naravi samoniklo, kot so denimo kopriva, gabez, rman, črni bezeg in rastline, ki jih gojimo na vrtu, kot so čebula, česen, čili, hren, rabarbara, timijan, ognjič. Tudi kis in soda bikarbona, pa začimba cimet, ki jih imamo v vsakem gospodinjstvu, so nadvse učinkoviti.

Recept za čaj iz navadnega rmana

Navadni rman raste povsod na naših travnikih. Zgodaj spomladi nabiramo mlade liste, od maja, ko zacveti, pa vse do oktobra, pa cele rastline ali samo cvetove. Čaj deluje proti ušem, kapusovi, korenjevi in čebulni muhi, porovemu molju, krompirjevi (paradižnikovi) plesni, črni listni pegavosti paradižnika in mnogim drugim.

Čaj iz rmana pripravimo tako, da pet posušenih velikih cvetov prelijemo z 1 litrom vrele vode in pustimo stati vsaj 15 minut. Tekočino odcedimo in razredčimo s toplo vodo v razmerju 1 : 3. Pred škropljenjem ohladimo. Škropimo po rastlinah ali zalivamo ob rastlinah.

Avtorica: Jerneja Jošar

Več na to temo preberi v knjigi "Z Jernejo do zdravega vrta"

Oglej si še video s predstavitvijo knjige in nekaj praktičnimi nasveti:

 


 

 

 

VEČ O AVTORICI

Jerneja Jošar (1971) je univerzitetna diplomirana inženirka agronomije, podjetnica in avtorica priročnikov o vrtnarjenju.

Diplomirala je iz agronomije na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Že na začetku poklicne poti se je usmerila v ekološko vrtnarjenje. Na predavanjih in delavnicah po Sloveniji, s svetovanjem na terenu in na svoji vrtnariji v Ljubljani uči o tem, kako vrtnariti na trajnosten, z naravo povezan način. Že več kot 20 let sodeluje pri različnih ekoloških in razvojnih projektih.

V priročniku Z Jernejo do zdravega vrta (2019) se je lotila vprašanja, kako se na vrtu znebiti škodljivcev na naraven način in kako vrtnine ozdraviti bolezni.

Razišči še ostale priročnike za vrtnarjenje:

Strokovnjak - Kompost
Pomladna razigranost
Koledarji luninih ritmov
Vrt

Vrt

25,00 €
Začimbe in dišavnice
- 20 % s Pika kartico
Fižolozofija
Zelenjavni vrt, Nič lažjega
Semena, sejanje in shranjevanje