14 vaj za razvoj in izboljšanje spretnosti pisanja | B2C

Prosti čas

14 vaj za razvoj in izboljšanje spretnosti pisanja

11. 08. 2023

14 vaj za razvoj in izboljšanje spretnosti pisanja

Spretnost pisanja se razvija z nizom sistematičnih gibalno-grafičnih vaj, s pomočjo katerih otrok usvaja grafične poteze in vadi pravilno držo telesa, roke in pisala. Pisanje črk je hoteno in nadzorovano gibanje, ki pa ga nekateri otroci ob vstopu v šolo kljub temu da so na drugih področjih gibalno uspešni, še ne obvladajo. Tako kot druge spretnosti je tudi spretnosti pisanja možno izboljšati z vajo (T. Žerdin). Najboljše vaje so aktivnosti, kjer morajo otroci paziti na natančno delo s prsti. Večino aktivnosti, ki spodbujajo napredek pri spretnosti pisanja, še posebej pri pravilni drži pisala, lahko vpletemo v vsakdanje življenje.

1. Oblačenje

Oblačenje je ena od aktivnosti, ki pripomore k razvoju drobnih gibov. Oblačila je potrebno obleči ali sleči, zapeti ali odpeti gumbe, zadrge. Čevlje je potrebno obuti/sezuti in zavezati vezalke (Nemec in Krajnc).

2. Oblikovanje mehkega materiala

Gnetenje in oblikovanje iz mehkih, gnetljivih materialov pomaga krepiti mišice rok – dlani in prstov, kar pomembno vpliva na uspešnost pri uporabi pisala. Uporabimo lahko plastelin, glino, testo ali kakšno drugo maso.

3. Prestavljanje in razvrščanje s pinceto

Pinceta je odličen pripomoček, saj od uporabnika zahteva pincetni prijem. Tako otroci nevede vadijo pravi prijem pisala.

Otroku lahko pripravimo drobne predmete, ki ji polaga na črte ali pa te predmete (npr. cofke) razvršča po barvi ali kakšni drugi lastnosti. Pazimo, da otrok drži pinceto samo s palcem ter kazalcem in si ne pomaga s sredincem.

4. Zlaganje, sestavljanje

Prosta in usmerjena igra z različnimi vrstami kock ima veliko koristnih vplivov na otroka. Z zlaganjem krepi mišice rok, pincetni prijem, oblikuje si prostorske predstave, preizkuša fizikalne zakone in krepi vztrajnost, pozornost, kreativnost in samozavest.

Otroku omogočimo dovolj proste igre s kockami, včasih pa lahko igro tudi usmerimo. Ponudimo mu predloge, enostavne načrte, po katerih naj sestavlja.

5. Polaganje drobnih predmetov

S polaganjem drobnih predmetov otrok krepi pincetni prijem. Ponudimo mu lahko različne naravne in umetne materiale ter podlage.

6. Rezanje in lepljenje

Otroku ponudimo dovolj kakovostne škarje in papir. Škarje naj bodo predvsem dovolj ostre, pozorni pa moramo biti tudi na otrokovo stranskost. Škarje za desničarje so drugačne kot škarje za levičarje.

Papir naj bo najprej tanek, pisarniški, kasneje pa mu lahko ponudimo tudi tanjši karton in druge materiale. Spodbujajmo ga k natančnemu rezanju.

S to dejavnostjo spodbujamo predvsem vztrajnost in natančnost ter krepimo mišice rok.

7. Pikanje

Za pikanje potrebujemo pisarniški papir (na njem je motiv lahko že narisan, lahko pa si ga otrok izmisli sam), penasto podlogo (pazimo, da je vseeno dovolj trdna, da otrokovi roki nudi dovolj opore) in pikalo, ki ga lahko nadomestimo z risalnim žebljičkom. Otrok prebada papir tako gosto, da iz njega lahko na koncu iztrga motiv.

Z dejavnostjo otrok uri pravilno držo pisala, saj je pikalo dovolj majhno, da ne dopušča prijema z več prsti.

8. Posnemanje šivanja in natikanje drobnih predmetov

Natikanje in šivanje spodbujata urjenje pincetnega prijema, vztrajnosti in natančnosti.

9. Uporaba ščipalk za perilo

Ta dejavnost je med najpreprostejšimi metodami, kako pri otroku spodbujati krepitev mišic prstov, pincetni prijem in mišično koordinacijo.

10. Risanje in pisanje na velike površine z različnimi pisali

Otroku ponudimo različne podlage (različni formati in materiali – papir, karton, barvni in časopisni papir, tabla, asfalt …) in različna pisala (svinčniki, barvice, flomastri različnih debelin, čopiči, voščenke, krede …)

11. Risanje in pisanje v različne materiale

Pripravimo pladenj, na katerega nasujemo sipek material (mivka, različni zdrobi, riž, sol, sladkor, moka).

12. Igra z drobnimi predmeti

Otroku za igro večkrat ponudimo drobne predmete. Ena od koristnih in zelo preprostih dejavnosti je ruženje koruze. Ta dejavnost pomaga krepiti mišice rok. Koruzna zrna lahko kasneje porabimo še za vajo prelaganja. Otroku ponudimo žlico in lončka. V enem lončku je koruza, ki naj jo z žlico preloži v drugo skodelico. Dejavnost pomaga pri razvoju koordinacije oko – roka.

13. Pobarvanke

Otroku večkrat ponudimo pobarvanke, ki krepijo vztrajnost, natančnost ter ob spodbudi tudi pravilno držo telesa, roke in pisala.

14. Pomoč pri učenju pravilne drže pisala

Pri učenju pravilne triprste drže pisala si lahko pomagamo z nastavkom za pisalo ali pa otroku med pisanjem damo v roko droben predmet (npr. cofek), ki ga mora držati s prstancem in mezincem, medtem ko z ostalimi tremi prsti drži svinčnik.

Če otroku pisalo ne leži v loku med palcem in kazalcem oziroma pisalo postavlja preveč navpično glede na pisalno podlago, mu lahko okrog zapestja in svinčnika napeljemo elastiko, ki svinčnik vleče v bolj ležeči položaj.

Vse te vaje naj bodo otroku predstavljene kot nekaj prijetnega, neobvezujočega, zabavnega, saj bodo tako prej in bolj zagotovo dosegle svoj namen. Pri vsem tem je nujno poudariti in vzeti v zakup, da so med posamezniki pri razvoju spretnosti pisanja lahko razlike velike in da so nekateri ljudje (ne samo otroci) enostavno bolj spretni kot drugi (T. Žerdin).

Povzeto po: www.gingotalk.com

Izberite pravo pisalo za vašega otroka

Nalivna peresa, rolerji, bombice, brisalci

Nalivna peresa, rolerji, bombice, brisalci

Kemični svinčniki in vložki

Kemični svinčniki in vložki

Grafitni svinčniki

Grafitni svinčniki

Tehnični svinčniki in minice

Tehnični svinčniki in minice

Označevalci besedila

Označevalci besedila