9 učinkovitih nasvetov za motiviranje najstnika za učenje ter delo | B2C

Šola

9 učinkovitih nasvetov za motiviranje najstnika za učenje ter delo

21. 08. 2023

9 učinkovitih nasvetov za motiviranje najstnika za učenje ter delo

Motivacija najstnika za učenje in šolsko delo je lahko izziv, saj v tem obdobju mladostniki pogosto doživljajo različne spremembe in izzive. To je čas intenzivnih fizičnih, čustvenih in kognitivnih sprememb, ki lahko vplivajo na učni uspeh in motivacijo. Ker je to normalni del razvojnega procesa mladostnikov, je pomembno predvsem to, da jih razumemo, sprejemamo in podpiramo. Z vami delimo 9 nasvetov, ki bi vam lahko pomagali motivirati vašega najstnika:

 

1. Komunikacija

Redno se pogovarjajte z najstnikom o njegovih ciljih, interesih in pričakovanjih. Poskusite razumeti, kaj ga navdihuje in kaj mu predstavlja težave pri šolskem delu. Aktivno poslušajte njegove pripombe in pomagajte poiskati rešitve za morebitne težave.

2. Postavite realistične cilje

Skupaj z najstnikom postavite kratkoročne in dolgoročne cilje glede učenja. Cilji naj bodo dosegljivi in jasno opredeljeni. Razdelite jih na manjše korake, da bo napredek bolj merljiv in spodbuden.

3. Poudarite pomen učenja

Povejte najstniku, kako pomembno je pridobiti znanje in izobrazbo za njegovo prihodnost. Razložite mu, kako lahko dobre šolske rezultate uporabi kot temelj za dosego svojih ciljev v prihodnosti. Poudarite, da šolanje ni samo obveznost, ampak tudi priložnost za osebno rast in razvoj.

4. Spodbujajte interese

Poiščite načine, kako vključiti najstnikove interese v učni proces. Na primer, če se zanima za glasbo, mu lahko predlagate, naj poskusi sestaviti pesem o učni snovi ali naj poišče glasbeni način za zapomnitev ključnih konceptov. S tem boste spodbudili kreativnost in povezali učenje z njegovimi strastmi.

5. Določite strukturo in rutino

Pomagajte najstniku ustvariti dnevno rutino, ki vključuje čas za učenje, domače naloge in prosti čas. Jasna struktura mu bo pomagala, da bo bolj osredotočen in organiziran pri svojem delu. Prav tako bodite dosledni pri upoštevanju določenega urnika.

6. Ponudite pomoč in podporo

Najstniku dajte vedeti, da ste tam zanj, če potrebuje pomoč ali nasvet pri šolskem delu. Poudarite, da se ga ne bo obsojalo za morebitne napake, ampak da je učenje proces in da so napake del tega procesa. Bodite pripravljeni ponuditi pomoč, poiskati inštruktorja ali se obrniti na učitelje, če je potrebno.

7. Spodbujajte samostojnost

Spodbujajte najstnika, da prevzame odgovornost za svoje učenje. Pomagajte mu razviti samostojnost pri načrtovanju, organiziranju in izpolnjevanju šolskih nalog. S tem mu boste dali občutek kontrole in lastništva nad svojim učnim procesom.

8. Priznajte dosežke

Ob njegovih uspehih mu izkažite priznanje. To lahko storite z iskrenimi pohvalami, majhnimi nagradami ali preprosto z izkazovanjem ponosa za doseženo delo.

Pomembno je tudi, da se zavedate, da ima vsak najstnik svoje individualne potrebe in preference. Pomagajte mu najti pristope k učenju, ki delujejo najbolje zanj. S spoštovanjem, razumevanjem in podporo boste povečali verjetnost, da bo najstnik motiviran za učenje in šolsko delo.

9. Priskrbite mu zanimive potrebščine

Za učenje so ključni dobri zapiski in organizacija le-teh. To lahko najstnik doseže tako, da zapiske organizira v mapo oz. Akto, sami zapiski pa naj bodo zapisani z različnimi pisali, poudarjeni z različni barvami in vloženi v mape po predmetih.

 

Priskrbite vašemu najstniku vse potrebno za kvalitetno učenje

Mape in organizatorji

Mape in organizatorji

Pisala za šolo

Pisala za šolo

Šolski priročniki

Šolski priročniki

Dodatna gradiva

Dodatna gradiva

Matura

Matura