Koliko obšolskih dejavnosti je preveč? | B2C

Šola

Koliko obšolskih dejavnosti je preveč?

18. 08. 2023

Koliko obšolskih dejavnosti je preveč?

Količina obšolskih dejavnosti, ki je primerna za otroka, je odvisna od več dejavnikov, vključno z njegovo starostjo, sposobnostmi, interesom ter splošnim fizičnim in čustvenim počutjem. Strokovnjaki se strinjajo, da je pomembno ohranjati uravnotežen urnik, ki omogoča otroku dovolj časa za šolsko delo, počitek, prosti čas in socialne interakcije. Pri določanju primernega števila obšolskih dejavnosti je treba upoštevati naslednje smernice:

Starost otroka

Mlajši otroci običajno potrebujejo več časa za igro, počitek in sprostitev, zato je priporočljivo, da imajo manj obšolskih dejavnosti v primerjavi s starejšimi otroki.

Sposobnosti in interesi otroka

Pomembno je upoštevati otrokove sposobnosti, interese in njegove želje glede obšolskih dejavnosti. Mu je obšolska dejavnost všeč? Se zabava? Mu daje veselje in ga sprosti?

Časovne zahteve in obveznosti

Poskrbite, da obšolske dejavnosti ne zapolnijo otrokovega urnika v celoti, temveč naj bo dovolj prostega časa za počitek, šolsko delo, družino in druge hobije.

Fizično in čustveno počutje otroka

Bodite pozorni na znake utrujenosti, stresa ali preobremenjenosti pri otroku. Če opazite, da se otrok zaradi obšolskih dejavnosti preveč obremenjuje, je morda v njegovem urniku preveč dejavnosti.

Vsak otrok je edinstven, zato je pomembno prisluhniti njegovim potrebam ter poiskati ravnovesje med šolskim delom, obšolskimi dejavnostmi in prostim časom. Pri vsem tem imejmo v mislih, da so to samo otroci in da si v prvi vrsti zaslužijo čim bolj brezskrbno ter igrivo otroštvo. Za vse ostalo bo z leti še dovolj časa.

Članek je nastal v sodelovanju z rollycopati.si

 

Da bo vaš otrok na obšolskih dejavnostih dobro in pravilno opremljen, raziščite našo ponudbo:

Nakupuj v spletni trgovini.