Nasveti za uspešno usklajevanje šolskega dela in obšolskih dejavnosti | B2C

Šola

Nasveti za uspešno usklajevanje šolskega dela in obšolskih dejavnosti

16. 08. 2023

Nasveti za uspešno usklajevanje šolskega dela in obšolskih dejavnosti

Ob vstopu v osnovno šolo se nekoliko spremeni tudi družinsko življenje. Prej brezskrbne popoldneve zamenjajo popoldnevi, polni domačih nalog, učenja in obšolskih dejavnosti. Starši se velikokrat spremenijo v taksi šoferje svojih otrok in komaj zmorejo žongliranje med svojimi obveznostmi in obveznostmi otrok. Tukaj je nekaj nasvetov za lažjo organizacijo:

1. Urnik

Da bi se izognili temu, da se na kakšno stvar pozabi in da se stvari počnejo v zadnjem trenutku, skupaj z otrokom ustvarite urnik, ki vključuje čas za šolsko delo, obšolske dejavnosti, prosti čas, počitek in spanje. To bo omogočilo red in predvidljivost.

2. Določite prioritete

Pogovorite se z otrokom o tem, da je šola zanj na prvem mestu, ampak da je pomembno tudi, da si izbere obšolsko dejavnost, ki ga veseli in izpopolnjuje. Hkrati mu razložite tudi pomen prostega časa. Skupaj poiščite ravnovesje med šolo in drugimi interesnimi področji. Otroci so si med seboj različni. Nekomu bo čisto dovolj, da ima eno obšolsko dejavnost in bi ga dve različni dejavnosti že obremenjevali, nekomu pa bi ustrezalo, da ima teh dejavnosti več in ga to ne bi obremenjevalo. Dobro je, da starši določimo neko mejo, v okviru katere bo otrok izbiral.

3. Načrtujte časovne omejitve

Določite omejitve časa za šolsko delo in obšolske dejavnosti. Pomembno je, da ima otrok dovolj časa za dokončanje domačih nalog, učenje in druge šolske obveznosti, hkrati pa tudi dovolj časa za sprostitev, igro in druge hobije. S tem se izognete preobremenjenosti in omogočite ravnovesje med delom in zabavo.

4. Pomagajte otroku razviti organizacijske veščine in načrtovanje svojega časa

Spodbujajte ga k uporabi koledarja, rokovnikov ali drugih orodij za sledenje obveznostim in načrtovanju. S tem bo lažje obvladoval svoje šolsko delo in obšolske dejavnosti.

5. Spoštujte počitek in prosti čas

Poskrbite, da ima otrok dovolj časa za počitek in sprostitev. Bodite pozorni na znake utrujenosti in preobremenjenosti ter zagotovite ustrezne pavze med šolskim delom in obšolskimi dejavnostmi. Prav tako naj ima dovolj prostega časa za igro, druženje s prijatelji in odkrivanje svojih interesov.

6. Bodite prilagodljivi

Bodite pripravljeni prilagajati urnik glede na otrokove potrebe in okoliščine. Včasih se lahko pojavi preobremenjenost ali druge težave, zato je pomembno, da smo prilagodljivi. Prav tako je pomembno, da se z otrokom pogovarjamo o vsem, kar se mu dogaja, kar mora narediti in o tem, kako se ob tem počuti.

Dobra organizacija in iskanje ravnovesja med vsemi obveznostmi in dejavnosti sta ključ do uspešnega usklajevanja šolskega dela in obveznosti. Ne pozabite pa, da obšolske dejavnosti niso obvezne in da si lahko življenje olajšate tudi tako, da popoldanski čas preživite skupaj s svojim otrokom.

Da bo vaš otrok na obšolskih dejavnostih dobro in pravilno opremljen, raziščite našo ponudbo:

Nakupuj v spletni trgovini.

 

Članek je nastal v sodelovanju z rollycopati.si