PRVOŠOLČEK: Kako izbrati prave šolske potrebščine in se pripraviti na uspešen začetek šolskega leta? | B2C

Šola

PRVOŠOLČEK: Kako izbrati prave šolske potrebščine in se pripraviti na uspešen začetek šolskega leta?

20. 07. 2023

PRVOŠOLČEK: Kako izbrati prave šolske potrebščine in se pripraviti na uspešen začetek šolskega leta?

Vodnik za izbiro pravih šolskih potrebščin za prvošolčka in pripravo na uspešen začetek šolskega leta

Pred vstopom v prvi razred ste starši in prvošolčki postavljeni pred velik izziv. Začenja se novo obdobje v življenju otroka, ki prinaša tudi nekaj sprememb v življenje celotne družine. Najbrž bo potrebno nekaj časa, da se na to navadite. Otrok se bo moral navaditi na spremembo okolja, drugačen način dela in igre, kot v vrtcu, na nove učitelje in učiteljice ter na sošolce, ki jih morda še ne pozna. Medtem se boste starši ukvarjali s šolskimi potrebščinami, oblikovanjem nove rutine za otroka, drugačnim preživljanjem družinskih popoldnevov in vikendov, ki bodo nekoliko manj brezskrbni, ter s pomočjo pri učenju in oblikovanjem delovnih navad. Nekateri otroci in starši se boste na te spremembe hitro navadili in se dobro prilagodili, drugi pa boste morda potrebovali več časa.

Da bi šolsko leto začeli čim bolj uspešno, z veliko veselja in vneme, vam lahko pomaga že pravilna izbira šolskih potrebščin. Vsaka šola pripravi seznam šolskih potrebščin po razredih, ki ga starši prejmete pravočasno, da lahko v miru nakupite vse potrebno. Kljub temu, da je vse točno določeno, pa je včasih težko izbrati med različnimi znamkami šolskih potrebščin. Ker še nimamo izkušenj o tem, kaj se v praksi najbolje obnese, lahko kupimo šolsko torbo, ki je morda pretežka ali pa nima dovolj predalov za vse stvari ali pa morda izberemo cenejšo znamko barvic, ki pa se posledično rade lomijo in ne zdržijo dolgo. Da bi se temu izognili, smo za vas pripravili krajši seznam stvari, ki jih je dobro upoštevati pri nakupu šolskih potrebščin.

Pri izbiri šolskih potrebščin je vsekakor smiselno vlagati v kakovostne izdelke, ki bodo trajali dlje in bodo bolj vzdržljivi. Vendar pa obstajajo nekatere potrebščine, pri katerih je morda sprejemljivo izbrati malo cenejše možnosti, ne da bi pri tem žrtvovali kakovost.

Potrebščine, pri katerih je priporočljivo izbrati kakovostnejše izdelke (gre za potrebščine, ki bodo v uporabi več let):

1. Pisala

Izberite kakovostna pisala, še posebej nalivna peresa (v 1. razredu jih otroci še ne bodo potrebovali), ki imajo dobro kakovost črnila in pisalne konice. Tako se boste izognili težavam s prelivanjem črnila ali prehitrim obrabljanjem.

2. Šolski copatki

Naj bodo usnjeni, z nedrsečim podplatom in mehko notranjostjo. Bodite pozorni na to, da so udobni, zračni in nepremočljivi ter so zato varni tudi v primeru kakšnega politja.

DZS priporoča

Dekliški usnjeni copati, Fly
Fantovski usnjeni copati, Fly
Otroški usnjeni copati, Barefoot

3. Šolska torba

Mora biti dovolj velika za vse potrebščine, a hkrati čim bolj lahka. Izberite torbo z ergonomskim oblikovanjem, ki zagotavlja podporo hrbtenici in razbremenjuje pritisk na ramena in hrbet otroka. Torba naj ima oblazinjen hrbet in naramnice, ki se lahko prilagajajo glede na otrokovo velikost. Ker jo otroci odlagajo na tla, naj ima stabilno dno z »nogicami« da stoji pokonci. Otroci so pogosto zelo aktivni, zato izberite torbo, ki je izdelana iz kakovostnih materialov in ima močne šive. Pomembno je tudi, da ima vsaj dva predala (za prvošolčke tudi ni priporočljivo preveč predalov, saj se težje znajdejo) in po možnosti ob strani žepek za stekleničko z vodo ter nekaj odsevnikov.

4. Mapa

V njej otrok hrani delovne liste ipd., naj bo trpežna in odporna na obrabo. Kvalitetne mape bodo bolje ščitile vsebino in bodo dlje časa uporabne.

5. Peresnica

Izberite peresnico, ki je narejena iz trpežnih materialov in ima dovolj prostora za vse pisala in pripomočke. Dobro se obnese tudi, če kupite dve peresnici. Eno ovalne oblike, za flomastre, lepilo, škarje in stvari, ki se ne uporabljajo ves čas ter eno kvadratne oblike, za svinčnike, barvice, šilček in radirko.

Potrebščine, pri katerih je sprejemljivo izbrati cenejše možnosti:

1. Barvice

Obstajajo cenovno ugodne možnosti, ki so dovolj kakovostne za osnovnošolske otroke. Komplet 12 barvic je za prvošolčka dovolj, pa vendar lahko kupite še rezervni komplet, saj se bo čez leto sigurno kakšna barvica izgubila ali obrabila.

2. Svinčniki in radirke

Te potrebščine se običajno pogosto izgubijo ali obrabijo, zato je morda bolje izbrati cenejše možnosti in nakupiti nekaj več kosov.

3. Ravnilo, škarje, lepilo, šilček

Pri šilčku je pomembno predvsem to, da lahko šili tanke in debele barvice ter da ima plastično ohišje, da lahko otrok šili, kar za mizo, ne da bi motil druge. Tudi električni šilčki so lahko moteči, zato je navaden šilček čisto dovolj.

4. Zvezki

Pri nakupovanju šolskih zvezkov je predvsem pomembno to, da imajo število listov, ki jih šola zahteva, recimo 60-listov. Ne pozabite jih oviti s folijo, da se ne obrabijo prehitro. Čeprav je ovijanje zvezkov s folijo in ne s plastičnimi ovitki, ki jih samo natakneš, težje, je tudi nekoliko bolj obstojno.

Ne pozabite potrebščin označiti z imenom in priimkom otroka, saj se pogosto kaj izgubi ali tudi zamenja, če ni označeno. Označite tudi manjše predmete, kot so barvice, radirke, šilček idr. Otroka vključite v nakupovanje, ovijanje in označevanje šolskih potrebščin, saj bo to pomagalo vzbuditi veselje ob vstopu v šolo. Prav tako mu bo pomagalo pri uspešnem začetku, če bo točno vedel, kaj vse ima v šolski torbi in kje. Pomoč pri izbiri in pripravah stvari za šolo ter suverenost v prvih dneh šolskega leta mu bosta dala pravo mero samozavesti, ki jo bo potreboval čez vse leto. Naj bo uspešno!

Začni z nakupovanjem v spletni trgovini DZS