Razlike med voščenkami na vodni in oljni osnovi | B2C

Šola

Razlike med voščenkami na vodni in oljni osnovi

26. 07. 2023

Razlike med voščenkami na vodni in oljni osnovi

Izbira med voščenkami na vodni ali oljni osnovi je odvisna od vaših potreb in namena uporabe. Za otroško risanje in barvanje na papirju so voščenke na vodni osnovi običajno bolj primerne, medtem ko so voščenke na oljni osnovi boljša izbira za umetniško delo in risanje na različnih površinah. A preden se odločite za nakup, si preberite ključne razlike.

Sestava

Voščenke na vodni osnovi so narejene iz voska, ki je raztopljen v vodi. Pogosto vsebujejo tudi dodatke, ki izboljšajo lepljenje voska na papir ali drugo površino.

Voščenke na oljni osnovi so narejene iz mešanice različnih vrst voska, pogosto vključujejo parafin in druge oljne snovi. Te voščenke so bolj trdne in gostejše od tistih na vodni osnovi.

Lastnosti

Voščenke na vodni osnovi so običajno mehkejše in svetlejše. So manj mastne in se običajno lažje sperejo z oblačil in površin.

Voščenke na oljni osnovi pa so trdnejše in intenzivnejše barve. Ker so bolj mastne, se na nekaterih površinah lahko težje operejo.

Uporaba

Voščenke na vodni osnovi so primerne za otroke in uporabo v šolah, saj so manj mastne, njihove sledi pa se lažje čistijo. Prav tako so dobra izbira za risanje na papirju in kartonu.

Voščenke na oljni osnovi so bolj primerne za umetniško delo, saj omogočajo boljšo prekrivnost barv in več možnosti za različne tehnike. So bolj primerne za risanje na platno in drugih bolj robustnih površinah.

Cena

Voščenke na vodni osnovi so običajno cenejše od voščenk na oljni osnovi, saj so sestavljene iz enostavnejših materialov.

Trajnost

Voščenke na vodni osnovi so lahko manj obstojne na nekaterih površinah, saj voda lahko izpere barvo ali povzroči, da se voščenka ne drži dobro.

Voščenke na oljni osnovi so bolj odporne in trajne, kar jih naredi bolj primerne za umetniška dela, ki zahtevajo večjo obstojnost barv.

Prednosti voščenk na oljni osnovi

Bolj gladka tekstura: zaradi olja imajo voščenke na oljni osnovi bolj gladko in kremasto teksturo, ki omogoča enostavnejši nanos in mešanje barv.

Bolj intenzivne barve: voščenke na oljni osnovi so bolj intenzivnih in živih barv, s katerimi lahko pri risanju ustvarimo močnejše učinke.

Bolj obstojne: zaradi olja so voščenke na oljni osnovi bolj obstojne in manj občutljive na vodo in druge dejavnike, kar omogoča daljšo obstojnost risbe.

Slabosti voščenk na oljni osnovi

Težave pri odstranjevanju: zaradi oljnate teksture lahko pri risanju ostanejo madeži, ki jih je težje odstraniti s papirja.

Manj primerne za manjše otroke: zaradi bolj gladke in mehke teksture se lahko voščenke na oljni osnovi težje držijo na površini, kar lahko povzroči težave pri risanju za manjše otroke.

Višja cena: voščenke na oljni osnovi so običajno dražje od navadnih voščenk na osnovi voska, kar lahko vpliva na njihovo dostopnost za nekatere kupce.

Prednosti voščenke na vodni osnovi

Bolj prijazne do okolja: voščenke na vodni osnovi so običajno bolj prijazne do okolja kot voščenke na oljni osnovi, saj uporabljajo topilo, ki je manj škodljivo za okolje.

Bolj varne za uporabo: ker ne vsebujejo olja, so voščenke na vodni osnovi bolj varne za uporabo, saj jih otroci lahko uporabljajo brez skrbi, da bi jih ugriznili ali pogoltnili.

Enostavno čiščenje: voščenke na vodni osnovi se enostavno operejo z vodo in milom, kar omogoča enostavno čiščenje po risanju.

Primerne za otroke vseh starosti: zaradi njihove varnosti in enostavne uporabe so voščenke na vodni osnovi primerne za otroke vseh starosti in z različnimi potrebami.

Slabosti voščenk na vodni osnovi

Manj intenzivne barve: zaradi uporabe topila na vodni osnovi so barve voščenk na vodni osnovi običajno manj intenzivne od barv voščenk na oljni osnovi.

Daljši čas sušenja: zaradi uporabe vode se lahko čas sušenja risbe podaljša, kar lahko vpliva na hitrost ustvarjanja risbe.

Občutljivejše na vlago: zaradi uporabe vode so voščenke na vodni osnovi bolj občutljive na vlago, zato se lahko pri shranjevanju in uporabi pojavijo težave, če niso pravilno posušene ali shranjene.

 

Voščenke na vodni osnovi:

Voščenke, Aero, 12 kos

Voščenke na oljni osnovi:

Voščenke, Pentel, 12 kos, oljne