PRVOŠOLČEK: 7 navad, ki jih je dobro vpeljati takoj ob vstopu v šolo! | B2C

Šola

PRVOŠOLČEK: 7 navad, ki jih je dobro vpeljati takoj ob vstopu v šolo!

24. 07. 2023

PRVOŠOLČEK: 7 navad, ki jih je dobro vpeljati takoj ob vstopu v šolo!

Vzpostavitev delovnih navad v prvem razredu: Ključ do uspeha za celo življenje.

Vzpostavljanje delovnih navad takoj na začetku šolanja otrok, jim bo koristilo za vse življenje. Zelo pomembno je, da na začetku prvega razreda vzpostavite rutino, ki se je držite vsaki dan. Čez teden bo ta rutina nekoliko drugačna, kot čez vikend, a dobro je, da jo imate. Otrok se naj že v nedeljo pripravi na nov teden, si uredi in pripravi torbo ter potem to vzdržuje vsaki dan. Na začetku boste starši zraven otroka in ga boste usmerjali, a se bo kmalu navadil in te stvari uredil sam.

Kako lahko starši pomagate pri vzpostavitvi delovnih navad? 

1. Določite dnevno rutino

Dnevno rutino čim bolj dosledno upoštevajte. Otrok potrebuje predvidljivost, zato bo zanj dobro, če bo točno vedel, kaj mora narediti, ko pride iz šole in bo to ponavljal vsak dan ob isti uri. Naj bo določeno, kdaj je čas za malico, kdaj je čas za domačo nalogo in za obšolske dejavnosti ter igro. Tudi čas za spanje naj bo vsaki dan ob približno isti uri.

Pomembno je, da je določeni del dneva namenjen učenju, domačim nalogam in branju. Tudi če otrok nima domače naloge, je dobro, da vsak dan pregleda šolske stvari, si uredi peresnico in šolsko torbo, vadi branje ipd.

Čas za učenje naj bo miren in brez motečih dejavnikov, kot so televizija ali igre. Starši ste tisti, ki morate poskrbeti za to, da ima otrok mirno in urejeno delovno okolje, kjer bo osredotočeno opravljal šolske obveznosti. Pomembno je, da ima na dosegu vse potrebščine, ki jih potrebuje, da so urejene tako, da ga ne zmotijo med delom, da ima dobro svetlobo in udoben stol. Otrok naj svoj delovni kotiček in svojo šolsko torbo redno pospravlja.

2. Pomagajte otroku pri obvladovanju zahtevnejših nalog

S tem, da naloge razdelite na manjše in dosegljive korake bo pomagalo ohraniti motivacijo in postopno napredovati pri opravljanju nalog.

3. Spodbujajte samostojnost

Pri izvajanju šolskih dejavnosti. Pustite, da se vaš prvošolec samostojno loti svojih domačih nalog in reševanja težav. Hkrati pa bodite pripravljeni pomagati, če se sooča s težavami ali potrebuje usmerjanje.

4. Pohvalite

Za dobro opravljeno delo je obvezna pohvala, saj mu bo to pomagalo razviti pozitiven odnos do dela in vztrajnosti. Naj ve, da ste ponosni nanj za vso opravljeno delo, ampak ne samo za to.

5. Zagotovite spanec, kvalitetno prehrano in telesno aktivnost

Zagotovite, da vaš prvošolec dovolj spi, se zdravo prehranjuje in redno ukvarja s telesno dejavnostjo. Zdrav življenjski slog bo pripomogel k boljši koncentraciji, energiji in splošnemu počutju.

6. Vzpostavite dober odnos s šolo in učitelji

Sodelovanje med domom in šolo je ključno za uspešen razvoj delovnih navad pri otroku in njegov napredek v šoli.

7. Poskrbite za otrokov prosti čas

Otrok naj ima tudi svoj prosti čas. Zelo pomembno je, da mu pomagamo vzpostaviti ravnovesje med delom za šolo, obšolskimi dejavnostmi in prostim časom. Hkrati je pomembno tudi, da vsaki dan preživimo nekaj časa skupaj. Kvaliteta pred kvantiteto, seveda.

Morda vas zanima še:

PRVOŠOLČEK: Kako izbrati prave šolske potrebščine in se pripraviti na uspešen začetek šolskega leta?